Solliciteren voor recruiters

recruitment funnel

Ontwikkelingen

Binnen de wereld van recruitment zijn de nodige ontwikkelingen gaande. Zeker nu de markt weer aantrekt en er voor verschillende functies een gat zit tussen vraag en aanbod. Het is goed om te zien dat recruiters op zoek zijn naar alternatieve sollicitatiemethoden. Het cv wordt als ouderwets en niet meer van deze tijd beschouwd. Zo komt de video-sollicitatie steeds meer op. Hunkemöller is daar een goed voorbeeld van. Of via Skype vindt er een eerste selectie plaats. Bij de gemeente Den Haag hebben ze een periode aan anoniem solliciteren gedaan, met als resultaat dat er meer zogenoemde ‘migratiekandidaten’ worden aangenomen.

Doel van solliciteren

Mooie om al die ontwikkelingen te zien en er zullen er nog meer gaan volgen. Terug naar de kern, waar gaat het eigenlijk om bij solliciteren? Wat mij betreft dat de kandidaat onderzoekt of het bedrijf en de functie bij hem past. En dat de werkgever onderzoekt of de kandidaat geschikt is voor de functie en bij de organisatie past. Wanneer beide positief zijn, is er een match. Niks meer niks minder. Zijn bovengenoemde methoden hiervoor geschikt? Het zijn goede ontwikkelingen en voor de jonge starters op de arbeidsmarkt ten opzichte van de 40 plusser al veel normaler, met hun ervaring om te vloggen, (muziek)filmpjes op te nemen en te delen etc..

De beste sollicitant vs de beste kandidaat

De sollicitatiemethoden zijn er allemaal op gericht dat de beste sollicitant wordt aangenomen. Dat is niet perse de beste kandidaat. Hoe vaak gebeurt het niet dat een nieuwe medewerker vol enthousiasme wordt binnen gehaald, met even zoveel enthousiasme begint en na een tijdje blijkt dat de kandidaat toch niet helemaal presteert zoals verwacht? Dat kan soms best even duren voordat dit zichtbaar is, aangezien de kandidaat verfrissend is, nieuwe energie met zich mee brengt en met nieuwe ideeën komt. Hartstikke fijn want het team gaat mee in die flow. Gaande weg blijkt echter dat de borging of de follow-up achter blijft, hij toch niet voldoende specifieke kennis heeft of onvoldoende vaardigheden bezit. Hoe kan dat nou, hij was toch de beste sollicitant?

De beste sollicitant is niet altijd de beste kandidaat. Een mooi verhaal is goed, maar het gaat om de realiteit.

De beste kandidaat bezit kwaliteiten als realisme, eerlijkheid, transparantie en is soms zelfs de criticus. Daarmee is hij vaak beter dan hij vertelt in zijn sollicitatie. Want hij doet gewoon zijn werk, vindt het lastig zijn toegevoegde waarde te vertellen, omdat hij van mening is niet bijzonderder te zijn dan anderen. En daarmee laat hij zijn talent zien.

De beste sollicitant is opportunistisch, een goede storyteller, overtuigend, sociaal vaardig. Daarmee is hij vaak minder goed dan hij vertelt in zijn sollicitatie. Hij kan overtuigend vertellen waar hij goed in is, gelooft daar ook in en vertelt het aan iedereen. En omdat hij het niet ‘ gewoon’ vindt, is dat niet zijn talent. Zijn talent is zich overtuigend te presenteren, een goed verhaal vertellen.

Welke kandidaat heeft een organisatie liever? Zeer waarschijnlijk de beste kandidaat als het gaat om boekhoudkundig werk en de beste sollicitant als het gaat om de verkoper.

solliciterenEr zijn echter meer beroepen te bedenken waar het niet zo overduidelijk is, waar een goede mix het beste zou zijn. Waar de ene keer de balans meer naar de beste kandidaat gaat en de andere keer naar de beste sollicitant. Per vacature zal bepaald moeten worden welk type je als organisatie daadwerkelijk zoekt. En zelfs per functie kan dat verschillen om een goede balans in het team te houden of te krijgen. De video-sollicitatie is daarom niet bij elke vacature de beste methode. Hij wordt vaak ingezet om een drempel op te leggen, want anders reageren er zoveel mensen, aldus de recruiter. En dat wil hij voorkomen, hij wil alleen die sollicitanten die er echt voor willen gaan. Realiseer je als recruiter dan goed dat wanneer je het bij de verkeerde vacature toepast, de kans zeer reëel is dat je hiermee ook de beste kandidaat hebt afgeschrikt.


Contact

Ben jij zo’n beste kandidaat, die het nog niet gelukt is de beste sollicitant te worden? Ik help jouw graag in jouw proces van de beste kandidaat naar de beste sollicitant. Ga naar contact waar je jouw vraag kunt stellen of waar je direct contact met mij kunt opnemen.